Snöskoterleder i Sverige
I Sverige har vi ett väl utbyggt ledsystem för snöskoter, bara i Jämtland Härjedalen finns det ca 800 mil led!
I Sverige har vi ett väl utbyggt ledsystem för snöskoter, bara i Jämtland Härjedalen finns det ca 800 mil led!
Snöskoterleder är en förutsättning för att kunna köra snöskoter i Sverige, oavsett om ditt intresse är ledåkning eller friåkning då du fortfarande måste nyttja lederna för att nå till närmaste område där det är tillåtet att friåka.
En förutsättning för att vi ska ha ett fungerande ledsystem i Sverige är att det sker en god samverkan och samförstånd mellan snöskoteråkare, markägare, rennäringen, turistnäringen och andra intressegrupper som vistas i samma område.
BOHST verkar både lokalt och nationellt för att vi ska ha ett hållbart och väl fungerande system för snöskoterleder i Sverige.
Läs mer om vad som gäller generellt för snöskoteråkning i Sverige.
En stor del av Sveriges ledsystem sköts helt ideellt av eldsjälar i någon av Sveriges alla snöskoterklubbar.
I vissa delar av Sverige är det kommersiella ledbolag eller allianser som ansvarar för ett visst område medan statens leder underhålls av respektive Länsstyrelse.
Det är väldigt olika beroende på vart i Sverige du befinner dig och det är ditt ansvar att söka information lokalt gällande regler och avgifter för ledavgift/skoterpass.
På vissa platser finansieras ledunderhåll av den lokala snöskoterklubben och på andra av kommersiella ledbolag/allianser.
För de flesta snöskoterleder i Sverige krävs att man betalar en ledavgift/skoterpass för att få köra på dem. Dessa intäkter används sedan för saker som underhåll, avtal med markägare m.m.
Idag finns det en mängd bra digitala tjänster att använda sig av, t.ex. skoterleder.org eller kartman.se.
Att tänka på är att karta och kompass funkar även utan ström och kan vara ett nödvändigt komplement till enheter med digitala kartfunktioner. T.ex. Fjällkartan, lokala kartor eller kartor från skoterkarta.se.
Befinner du i fjällmiljö är det även extra viktigt att hålla koll på saker som väder och snöförhållanden. På lavinprognoser.se hittar du aktuell information om rådande snöförhållanden i den svenska fjällkedjan.